Tejfehérje - Whey Protein

tejfehérje whey proteinA tejfehérje keveréke néhány, a tejben természetes módon megtalálható fehérjének. Ezek közül a fontosabbak tartalmaznak béta-laktoglobulint és alfa-laktalbumint. A tejfehérjének van az egyik legmagasabb fehérje emészthetőségi pontszáma (PDCAAS; Protein Emészthetőségi Korrekt Aminosav Érték), tehát gyorsabban emészthető, mint más fehérjék, például a kazein (egy másik, tejben található fehérje).

Az alfa-laktalbumint a triptofán nevű aminosav tartalmazza, amit a szervezet a szerotonin nevű neurotranszmitter (ingerületátvivő) készítéséhez használ fel. Egy „kétszeresen vak” vizsgálat kimutatta, hogy az alfa-laktalbumint tartalmazó ételek fogyasztása segített azoknak az alanyoknak magasabb pontszámot elérni egy memória-teszten, akik érzékenyek a stressz okozta problémákra. A kutatók úgy találták, hogy ezekben az esetekben az alfa-laktalbumin megemelte a szerotonin szintjét az agyban, ami növelhette a stressztűrő-képességüket.

Miben található tejfehérje?
A sajtkészítés folyamata közben a tejfehérje elválasztódik a tejtől. Ez a tejfehérje azután viszont belekerül a fagylaltba, kenyérbe, konzervlevesbe, bébiételekbe és más élelmiszerekbe.

Kinek lehet tejfehérje-hiánya?
Azok az emberek, akik nem építik be étrendjükbe a tejtermékeket, nem jutnak tejfehérjéhez sem. A fehérjében levő aminosavakhoz azonban más forrásból is hozzá lehet jutni, és így ritkán fordul elő, hogy valaki hiányt szenvedjen ezekből. A legtöbben igazából inkább túl sok, mint túl kevés fehérjét fogyasztanak.

Mennyit kell enni?
Már naponta 20 gramm fehérje elfogyasztásával tapasztalhatjuk a jótékony hatásokat. Az edzésben lévő sportolók általában 25 g tejfehérjét visznek be naponta a szervezetükbe, és nem tanácsos túllépni az 1.2 grammnyi mennyiséget egy kiló testtömeghez mérve.

Melyek a nem kívánt hatásai?
A tejtermékekre allergiás emberekre hatással lehet a tejfehérje, ezért tanácsos kerülniük azt. A fehérje általános, hosszú távú, túlzott mértékű bevitele összefüggésben lehet a vesefunkciók romlásával és talán a csontritkulással is. Azonban se a vese-, se a csontbetegségeket nem hozták még közvetlen összefüggésbe a tejsavó fehérje fogyasztásával, és a fehérje többi étrendi forrása általában jobban hozzájárul ehhez, mint a tejfehérje. Erősen vitatott az a feltételezés, hogy bizonyos fehérjék a tejben hozzájárulhatnak a gyermekkori diabétesz kialakulásához. Akik viszont kerülik a tej fogyasztását ennek a veszélye miatt, azoknak tejfehérjét sem tanácsos bevinniük.