Probiotikumok - Acidophilus

probiotikum acidophilusA probiotikumok testünkkel szimbiózisban élő mikroorganizmusok, melyek a vastagbélben fejtik ki kedvező hatásukat. Egyik legismertebb közülük a Lactobacillus, amely a női szervezetben fontos, de emellett még több mint 400 baktériumtörzs él a belünkben, a szervezetünket támogatva.

Ezek a baktériumok nagyon fontosak az immunrendszerünk stabilitásának megőrzése szempontjából, mivel az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ezért ennek károsodása súlyosan veszélyezteti testünk épségét. Ha ez a bélflóra megsérül, probiotikus tejsavbaktériumok helyre tudják állítani a bélflóra egészséges működését. A probiotikumok védik a bélnyálkahártya épségét, gátolja a káros baktériumok megtelepedését. Mindezek mellett csökkentik a koleszterinszintet, eltávolítják a szabad gyököket, és javuló bélmozgást eredményez. Az egészséges bélflóra azért is fontos, mert testünk ezen részében termelődik a nélkülözhetetlen K-vitamin nagy része.

A probiotikumok jó forrásai lehetnek a borsó, a póréhagyma, az aloe vera, a vöröshagyma, a baba, a tej, valamint a probiotikus joghurtok és egyéb készítmények. A kutatások napi négyszer 500 mg acidophilius bevitelét javasolják naponta terápiás céllal.

A probiotikumokat veszélyeztetik a tartósítószeres ételek, a mesterséges ételszínezékek, az antibiotikumok, némely ételadalékok. Emellett az egészséges bélflóra ellensége a dohányzás, a stressz és az alkoholfogyasztás, a radiológiai kezelések, a kemoterápia, a helytelen, és egyoldalú táplálkozás.