Magnézium

magnézium 250 mgA magnézium több száz enzim működéséhez elengedhetetlen, testünk minden sejtjében megtalálható, nélkülözhetetlen az izmok működéséhez, központi szerepe van a sejtműködés szabályozásában, különösen az izom és idegsejtek működésében. Stresszoldó hatású, segít a depresszió leküzdésében, csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a vese és epekövek képződését. Jelentős szerepet játszik a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, valamint a nukleinsavak anyagcseréjében. A magnézium gátolja az öregedést, megelőzi az érelzáródást. Szükséges az egészséges csontozat felépítéséhez és megőrzéséhez. Megőrzi a fogak épségét, segít megakadályozni a kalcium lerakódását.

Természetes forrásai: az alma, a füge, a grépfrút, a citrom, a burgonya, a zöldségek, a halfélék, a tejtermékek, valamint a gabonafélék.

A felnőtteknek ajánlott napi bevitel 300-350 mg. Gyermekeknek kortól függően napi 50-250 mg bevitele javasolt. Terhesség alatt 350 mg az ajánlott napi mennyiség. Mivel az energiatermelésben fontos szerepet játszik, az elfogyasztott energia függvényében a magnézium szükségletünk 1000kJoule energia után 30 mg. A magnézium nélkülözhetetlen szervezetünknek, mással nem helyettesíthető és szervezetünk nem képes előállítani, így figyelnünk kell, hogy a napi bevitel elégséges legyen. Az sok alkoholt fogyasztóknak, a vízhajtót szedőknek, valamint a fogamzásgátló tablettát szedőknek rosszabb lehet a magnézium felszívódásuk. Felszívódása foszforral, A-vitaminnal, valamint kalciummal együtt a leghatékonyabb.

Magnéziumhiány szinte minden embernél előfordul, de a kemény fizikai munkát végzők, a cukorbetegek, a zsíros ételeket fogyasztók, a sportolók, a kismamák, valamint a stresszes életet élőknek nagyobb az esélyük a hiány kialakulására. Hiányára számos olyan tünet utalhat, mint a szédülés, remegés, a koncentrációs képesség romlása, hasmenés, hányás, légszomj. A tartós magnéziumhiány visszavetheti a csontnövekedést, szívritmuszavarokat idézhet elő, depressziót okozhat. Ételeinkből manapság kevesebb magnéziumot tud felvenni szerveztünk, mivel a kiterjedt műtrágyázásnak köszönhetően csökken a talaj magnéziumtartalma.

A magnézium nagy mennyiségekben történő fogyasztása hasmenést okozhat.