L-karnitin, Acetil-L-karnitin

L Karnitin 500 mgAz L-karnitin a szervezetünkben a lizin és a metionin nevű aminosavakból képződik, és elsődleges funkciója a zsírok energiává való alakítása. Ez a folyamat, csakúgy mint a szabad zsírsavak szállítása, a karnitin rendszer segítségével valósul meg. Ahhoz, hogy a szervezetünk az elraktározott zsírt energiává alakítsa, valamilyen anyagnak oda kell szállítania, ezt a funkciót tölti be az L-karnitin. Emellett felelős a szív egészségéért, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izomzatban, és segíti az izmok oxigénellátását, és regenerálódását. Szabályozza a fehérjeháztartást, és a vér ammónium szintjét. Növeli a kitartást, a teljesítményt, kedvezően hat az immunrendszer stabilitására. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, megőrzi a férfiak nemzőképességét, csökkentheti az időskori leépulés tempóját.

Az ajánlott napi adag felnőttek esetében az igénybevételtől és a testsúlytól függően 200-1000 mg, amit edzések előtt ajánlott a szervezetbe bevinni. Terápiás céllal napi 5 mg ajánlott. Folyékony formában gyorsabban és tökéletesebben szívódik fel. Káros hatásai nem ismertek
.
Az L-karnitin hiány ritkán alakul ki, nagyon egyoldalú táplálkozás esetén, többnyire ezen esetekben is csak genetikai okok miatt, mivel a szervezet egyszerűen elő tudja állítani. A plusz zsírégetés feltétele azonban a nagyobb teljesítmény, így a sportolóknál, és a rendszeresen edzők esetében ajánlott a többlet bevitel. Emellett a további jótékony hatásai miatt is érdemes lehet fogyasztani. Hiánya leginkább a szívre van rossz hatással, emeli az itt előforduló megbetegedések gyakoriságát. Hiányában a fel nem használt zsír felgyülemlik a vérben, és lerakódik a sejtekben és szövetekben. A salakanyagok is felhalmozódnak, a vércukorszint instabillá válik. A szellemi teljesítmény romlik, az izmok fájnak, krónikus gyulladások léphetnek fel. Gyermekeknél növekedési zavarok léphetnek fel.

acetil l karnitin, carnitine 250 mgAcetil-L-karnitin

Az Acetil-L-karnitin (ALC) hasonló az L-karnitinhoz, mivel ennek az anyagnak is része van az ételek energiává történő átalakításának folyamatában. Az agyműködésre pozitívan hat, mivel megnöveli az agyba irányuló véráramlást, és stimulálja az agyi neurotranszmittereket, így élénkíti a memóriát, megkönnyíti a tanulást. Különösen fontos lehet az időseknél, a szellemi állapotromlás megelőzésére. Antioxidáns hatásának köszönhetően minimalizálja a szövetek károsodását.

Az ALC-re vonatkozóan nincs nemzetközileg előírt napi mennyiség, de terápiás célokkal a leggyakrabban napi háromszor 500mg szedését szokták javasolni felnőttek esetében. Hiánya gyakorlatilag nem alakul ki. Mellékhatása rendkívül ritka, de egyes esetekben kellemetlen testszagot, és hányást okozhat fogyasztása.