K Vitamin

K vitamin, fillokinonA K-vitamin, vagy más néven egy zsírban oldódó vitaminfajta, melynek szervezetünkre legfontosabb hatásai a fehérjék képzésében véralvadás elősegítésében, valamint az erős csontok képzésében, és a csontritkulás megelőzésében mutatkoznak meg.
A természetben két formában található meg, ezek közül az egyik a fillokinon, amelyet a zöld növények, illetve a menakinon, amit pedig a baktériumok szintetizálnak. Ennek megfelelően az előbbit a növényi táplálékokkal visszük be a szervezetünkbe, az utóbbit pedig a bélbaktériumaink állítják elő. A K-vitamin gátolja az erek elzáródását, valamint műtétek után segít a belső vérzések kialakulásának megakadályozásában.

A természetes forrásai: a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a máj, valamint a tejtermékek.

A felnőttek számára javasolt napi bevitel 80 mikrogramm. Gyerekek esetében a javasolt napi mennyiség kortól függően 5-45 mikrogramm. A K-vitamin szükségletünk 80 %-át a bélbaktériumaink szintetizálják, így nem csak a táplálékkal juthat a szervezetünkbe. Ez azonban azt is jelenti, hogy antibiotikum kúrák után a bélflóránk egyensúlya megbomolhat, és ilyenkor kevesebb K-vitaminhoz jut szervezetünk.
Ugyanez igaz az újszülöttekre is, mivel a vitamint előállító baktériumflóra ekkor még hiányzik, ezért is szoktak anyatejjel táplált újszülötteknek életük első heteiben K-vitamint adni. Felszívódását csökkenti az aszpirin. A probiotikus joghurtok jó hatással lehetnek a bélflóránkra, és ezzel elősegíthetik a K-vitamin képzését.

K-vitamin hiányában véralvadási és csontképzési zavarok léphetnek fel, valamint tartós hasmenés jelentkezhet. Hiánya a Chron-betegségben szenvedőknél gyakori, nekik mindenképp pótolniuk kell a fellépő vitaminhiányt.

A K-vitamin ugyan a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, de a szervezet nem raktározza el. Túladagolása nem jellemző, újszülöttek esetében fordulhat elő.