A kalcium (Calcium) az emberi test tömegének 1,5-2%-átt teszi ki.

koral kalcium calciumFontos alapanyaga a csontoknak és a fogaknak, amelyek a szervezet teljes kalciumkészletének 99%-át tartalmazzák. A maradék 1% jelentős szerepet játszik a sejtek felépítésében, továbbá a véralvadásban.

A kalcium nélkülözhetetlen például a csontrendszer felépítéshez, az idegi vezetéshez, izom-összehúzódáshoz, vérnyomás szabályozáshoz, különböző enzimek megfelelő működéséhez. Felelős továbbá a fogak állapotáért és a köröm szerkezetért is. A szervezet természetes szabályozórendszerének köszönhetően fölös mennyiségű kalcium ritkán van a vérben. Ha viszont a szervezetnek több kalciumra van szüksége, mint amennyit az Étrend biztosít, a hiányt a csontozatból pótolja. A táplálékkal bevitt kalcium csupán 21-70%-a szívódik fel. A felszívódást számos tényező befolyásolja: D-vitamin, bizonyos Állapotok, pl. terhesség, szoptatás, gyors növekedés, továbbá a táplálék összetétele is. Kalciumhiányra utalnak a töredezett körmök, a gyakori izomgörcs, hajhullás, allergiás reakciók, fogszuvasodás, vérzékenység (az Érfalak gyengeségének következtében). Tartós kalciumhiány esetén a kalciumveszteséget a szervezet kénytelen azt a csontokból elvonni, így a csontok gyengékké és törékenyekké válnak, mely csontritkuláshoz vezethet.

Mennyi kalcium?

Egy egészséges felnőtt szervezet napi 300-400mg kalciumot veszít, szükségünk van folyamatos kalciumpótlásra, amelyet normál esetben az elfogyasztott Ételekből pótolja a szervezet. Azonban a táplálék kalciumtartalmának csak 30-40%-a szívódik fel, így a hiányzó mennyiséget pótolni kell annak Érdekében, hogy kalciumhiányos Állapot ne alakulhasson ki. Nem ajánlott túl sok teát, kávét, búzakorpát és sót fogyasztani, mert ezek egyrészt gátolják a kalcium feszívódását, másrészt fokozzák annak kiürülését a szervezetből.

A javasolt mennyiség 500mg kalcium kiegészítés naponta egészséges ember esetében, és ennek többszöröse a fenti tünetek vagy betegség esetén.
Allergiás rohamokat jól lehet kezelni 1000-4000mg gyors felszívódású kalcium bevételével.

Milyen kalcium?

A kalciumot legjobb minőségben aminosav-kelát készítményként forgalmazzák. Ez a legjobb hatékonysággal hasznosuló forma, mivel az emésztőrendszer nem ásványanyagként, hanem élelmiszerként veszi És hajlandó nagy részben megemészteni.
A kalciumot, jó ha magnéziummal 2:1 arányban, esetleg az összes egyéb nyomelemmel kiegészített ásványanyag komplex formában szedni. Ez szintén segíti a kalcium hasznosulását.

Kalcium megrendeléshez kattintson ide!