Természetes E Vitamin 400 NE - Tokoferolok

e vitamin 400 ne tokoferolA zsírban oldódó E-vitamin, vagy másik nevén tokoferol, az egyik leghatásosabb antioxidáns, sok betegség megelőzésében van jelentős szerepe. Az E-vitamin hatása nyolcféle tokoferol-izomernek tulajdonítható, ezek közül a szervezetünk számára leginkább hasznos az alfa-tokoferol. Szervezetünkben a szívben, a májban, az izmokban, a zsírszövetekben, valamint a mellékvesében és a herében raktározódik, de a felesleg a vizelettel viszonylag hamar kiválasztódik és távozik.

Az E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelmében van, mivel megakadályozza, hogy a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, és antioxidánsként megköti a sejtek számára káros szabad gyököket. A gének működésében is jelentős a szerepe. Erősíti az immunrendszerünket, megvéd az öregedéstől, megőrzi a bőr, az izmok, és a szív egészségét. Csökkenti a vérnyomást, növeli az A-vitamin hatását, segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását.

Mivel segítségével több oxigén jut a szervezetbe, ezért gyorsítja a regenerációt, és növeli az állóképességünket. Megakadályozza a véralvadékok kialakulását, és elősegíti azok felszívódását. Meggyorsítja az égéi sérülések gyógyulását. Az E-vitaminnak szerepe van a glükóz feldolgozásában. A legnagyobb védelmet nyújtja a szív és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A bőrsérülésekre kent E-vitamin elősegíti a sebgyógyulást. Értágító és alvadásgátló hatásai is ismertek.

Természetes forrásai lehetnek: a búzacsíra, a mogyoró, a mandula, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tej, a tojás.

A felnőttek számára napi 10 mg E-vitamin bevitele szükséges. Gyermekek esetében, kortól függően napi 3-10 mg bevitele javasolt. Felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása. Felszívódását gátolja a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott kolesztiramin szedése, a fogamzásgátló tabletták, valamint a túl sok vas és réz jelenléte. Fogyasztása a szívbetegségekre hajlamosaknak, a sportolóknak kifejezetten ajánlott.

E-vitamin hiányában csökken a nemi aktivitás, károsodhatnak a vörösvértestek, az idegek, izomgyengeséget okozhat. Emellett látásgyengülést, sérülékenyebb bőrfelszínt, kimerültséget, izomtónus-vesztést okozhat a hiánya. Súlyos hiánya ritkán alakul ki. Ilyen hiánya az idős, 2-es típusú cukorbetegségben, illetve a genetika betegségben szenvedőknél a legjellemzőbb.

Az E-vitamin túlfogyasztása nagyon ritka, csak hosszú ideig történő extrém mennyiségű bevitele mellett lehetséges. Ilyen esetekben izomgyengeséget, hányingert, súlyos esetekben véralvadási zavarokat okozhat.