Cink

cink, zincA cink a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely többek között mintegy 300 enzim működéséért, a sebgyógyulásért, a fehérjeszintézisért, valamint az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséért is felelős. Nélkülözhetetlen a sav-bázis egyensúly megteremtéséhez, az inzulinképződéshez, az agyműködéshez, valamint az izmok összehúzódásához. Emellett a cink szükséges a DNS szintézishez, az egészséges hímivarsejtek képzéséhez, segít a prosztatapanaszok megoldásában, csökkenti a koleszterin-lerakódásokat, fokozza a szellemi frissességet, valamint a növekedést.

Antioxidáns, oxidációellenes szerepe van, vagyis biztosítja sejtrendszerünk épségének, és ezzel fiatalságunknak a megőrzését. A hámtakaró épségéhez, valamint a normális hormonműködéshez is szükség van cinkre. Részt vesz az ártalmas fémek semlegesítésében. Szerepe van a jó látás, ízlelés, és szaglás fenntartásában. Szervezetünk nem képes előállítani, vagyis a táplálkozás révén tudunk csak hozzájutni.

Természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, az osztriga, a hüvelyesek, (bár a magas rosttartalom miatt ebben az esetben a hasznosulás nem kedvező) a tejtermékek, a pulykamell, mustár, valamint a tojás.

A felnőttek számára ajánlott napi cink bevitel 15 mg. Gyermeke számára az ajánlott napi mennyiség 3-10 mg, kortól függően. A felszívódását elősegíti a fehérjék jelenléte. A felszívódását gátolja a gabonafélék rostja, valamint a fogamzásgátló tabletták szedése. Az alkoholistáknak, a kemény fizikai munkát végzőknek, illetve a cukorbetegségben szenvedőknek nagyobb a cink szükségletük. A nagymértékű izzadás is cinkveszteséggel jár. A cink A-vitaminnal, foszforral, és kalciummal együtt a leghatékonyabb. A cink csökkenti a réz hasznosulását.

Hiányában a prosztata megnagyobbodhat, bőrgyulladás, hajhullás, növekedési problémák, étvágytalanság, a nemi mirigyek csökkent működése léphet fel. Ekcémát, fertőzéses megbetegedéseket, a nemi érés késését okozhatja a hiánya. Hiányában lassul a sebgyógyulás folyamata, a herék elsorvadhatnak, és farkasvakság léphet fel.

A cink túlfogyasztása rézhiányt, hányást, illetve hasmenést okozhat. Az alzheimer kórban szenvedőknek nem ajánlott a túlzott fogyasztása.