BCAA aminósavak

Az elágazó szénláncú aminosavak (angolul Branched Chain Amino Acids, BCAA) az L-leucin, az L-valin és az L-izoleucin a szervezetünk számára létfontosságúak, mivel a szervezetünk egyáltalán nem tud ezek nélkül az anyagok nélkül működni.

Az izomzatunk több mint negyede BCAA-ból épül fel, így világos, hogy az aminosavak miért is nélkülözhetetlenek az izomzatunk felépítéséhez. Energiaként képesek metabolizálódni az izmokban terhelés alatt. Segít megelőzni edzés közbeni fehérjelebontást az izmokban. Ezek miatt a tulajdonságai miatt nélkülözhetetlen a sportolók számára.

Részt vesznek a vércukorszint szabályozásában, valamint a bőr, csont- és izomszövet reszintézisében. A BCAA-k támogatják a növekedési hormontermelést, valamint részt vesznek a hemoglobin szintézisében. Növelik szervezetünkben a leptin termelődését, ami segíthet a fogyásban. Növelik a zsírmentes izomtömeget, csökkentik a fáradtságérzetet. Májvédő hatása van.

A természetben a tejtermékekben, a tojásban és a húsokban található meg. Ajánlott napi adagja 5-10 gramm, terheléstől, és testsúlytól függően. Hiánya a fehérje hiányban szenvedőknél léphet fel, mivel a fehérjetartalmú ételek tartalmazzák a BCAA-kat. Mellékhatásai nem ismeretesek.