B6 Vitamin - Piridoxin

b6 vitamin piridoxinA piridoxinként is ismert B6-vitamin vízben oldódó vitamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásában van, de jelentős a szerepe a szénhidrát és a zsír anyagcseréjében is. A B6-vitamin valójában 3 különböző vegyület, amelyek könnyedén képesek egymásba átalakulni. A vitamin nélkülözhetetlen az aminosavak átalakításában, az idegrendszer épségének megőrzésében, valamint a bőrfelület épségének megőrzésében. A B6-vitamin segít a betegségek leküzdésében, az immunrendszer megerősítésében, és részt vesz a hemoglobin előállításában. Segít a csontképzésben, elősegíti a magnézium beépülését a szívizomba, hányingermegelőző hatású. A vérnyomás kezelésében kiegészítő kezelésként alkalmazható fogyasztása. Csökkentheti a vesekövek kialakulásának a veszélyét az arra hajlamosaknál.

A B6-vitamin forrásai lehetnek a húsok, a máj, a tejtermékek, az élesztő, a tojássárgája, a barna liszt, a tőkehal, a kelbimbó, a borsó, az uborka, a banán, és a mangó.

A B6-vitamin szükséglet elsősorban a fehérjebevitel függvényében változik. 100 gramm fehérje mellé 1,6 mg az ajánlott mennyiség. A felnőtteknek ajánlott napi bevitel ennek értelmében 2 mg. Gyermekek esetében kortól függően 0,3-2 mg ajánlott naponta. Terápiás céllal 100 mg körüli mennyiség akár hosszabb távon is biztonságosan szedhető. A cink, a riboflavin, és a magnézium elősegíti a hasznosulását. A felszívódását gátolja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a fogamzásgátló tabletták szedése. A szervezetbe kerülés után 8 órával kiürül a vizelettel, így napi fogyasztása javasolt. A sportolóknak a magasabb fehérjebevitel miatt fontos az optimális B6-vitamin szint biztosítása. Az asztmásoknak figyelniük kell a bevitelükre, mivel ha teofillint használnak tüneteik enyhítésére, megnőhet a B6-vitamin igényük.

B6-vitamin hiányában gyengül az immunrendszer működése, felgyorsul az erek elmeszesedése, vérszegénység alakulhat ki. Hiánya hajhullást, bőrgyulladást, levertséget, ingerlékenységet, száraz, pikkelyes bőrt okozhat. Csecsemők és kisgyermekek esetében hiányában görcsös állapotok léphetnek fel.

Túlfogyasztása esetén idegrendszeri mellékhatásokat okozhat, amelyet végtaggyengeség, vagy zsibbadás jelez. Terhes nőknél nem ajánlott a B6-vitamin napi 20 mg feletti fogyasztása.