B5 Vitamin

A vízben oldódó B5 vitamin, vagy más néven pantoténsav a koenzim-A nevű enzim alkotórézként létfontosságú szerepet tölt be a zsír-, szénhidrát-, és fehérje anyagcserében. Testünk minden sejtje számára fontos vitamin. Támogatja az immun- és idegrendszert. Segíti természetes antitest termelésünket. Az újabb kutatások szerint a B5-vitamin serkenti a mellékvese hormonjainak működését, így stresszoldó és öregedésgátló hatása lehet. Szerepet játszik a normális növekedésben. Eredményes lehet az alkoholisták kezelésében, a fájdalmak kezelésében, a depresszió enyhítésében. Alkalmazható a koleszterinszint csökkentésére. Javítja a koncentrációs képességet. Allergiás gyulladások esetén hatékonyan enyhítheti a fellépő tüneteket. B1-vitaminnal együtt csökkentheti a gyomorégést. A bőr és a haj épségét is szavatolja.

A B5-vitamin fő forrásai a hüvelyesek, a húsok, a máj, a gabonafélék, az élesztő, a karfiol, a tojássárga.

A felnőtteknek ajánlott napi bevitel 8 mg, gyermekkorban kortól függően 2-6 mg javasolt. Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin, és a H-vitamin jelenléte. Felszívódását gátolja a sok kávé- és teafogyasztás. Terápiás célokra napi 250-1000mg fogyasztható. Szegényes étrend esetén a napi 10 mg-os mennyisége csökkentheti a fáradékonyságot és a levertséget.

A B5-vitamin hiánya ritkán alakul ki, mivel változatos táplálkozással gond nélkül bevihető a szükséges mennyiség. Hiányában izomgörcsök, zsibbadás, kimerültség, fejfájás, étvágytalanság, izgatottság, alvászavarok, és bélrendszeri megbetegedések léphetnek fel. Hiánya felerősítheti az őszülést. Hiányát a rendszeres alkoholfogyasztás, és a dohányzás okozhatja.

A B5-vitamint túlfogyasztani normál körülmények között nem lehet.