Niacin - B3 Vitamin

b3 vitamin, niacin, niacinamidA vízben oldódó B3-vitamin, vagy más néven niacin, vagy nikotinsav a szervezetünk több fontos folyamatában játszik meghatározó szerepet. A niacin kulcsfontosságú szervezetünkben, mivel ez a vitamin felelős az RNS és DNS szintézisért, nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez. Emellett a szénhidrát, a fehérje, és a zsír anyagcseréjében is jelentős a szerepe, valamint a sejtek elektronszállításában, és a hemoglobin termelésében.

Segíti továbbá az emésztőrendszer helyes működését, valamint megőrzi a bőr szépségét. A B-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, így segíthet a magas koleszterinszinttel összefüggő megbetegedések megelőzésében, valamint szerepet játszik a nemi hormonok szintézisében is (tiroxin, inzulin). Segíthet a cukrobetegeken, mivel csökkentheti inzulinigényüket, segíthet az izületi gyulladásban szenvedőknek, mivel gyulladásgátló hatása van, megszüntetheti az álmatlanságot.

A niacin fő forrásai a gabonafélék, a húsok, a máj, a tojás, a hal, a leveles zöldségek, a mogyoró, az aszalt gyümölcsök, a burgonya, és a csírák.

Felnőtteknek 15-20 mg az ajánlott napi bevitel B3-vitaminból. Fogamzásgátló szedése, illetve a nagy fizikai megterhelés növeli az igényét. Terhesség idején, illetve azelőtt nőhet a szükséglete. Időseknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, illetve rosszul emésztőknek megnőhet a B3-vitamin igényük. Gyermekkorban kortól függően napi 8-15 mg az ajánlott mennyiség. A niacin felszívódását elősegíti a króm és a többi B-vitamin. Felszívódását gátolják az antibiotikumok, az alkohol, a fokozott kávé- és teafogyasztás.

A B3-vitamin hiánya leggyakrabban az egyoldalú, fehérjeszegény táplálkozásra, illetve a nagy mennyiségű kukoricafogyasztásra vezethető vissza. Hiányában alakulhat ki a pellagrának nevezett hiánybetegsége, amely nyálkahártya- és bőrgyulladással, hasmenéssel és memóriazavarral jár. Niacin hiányában csökken a fehérvérsejtek száma szervezetben, valamint csökkenhet a vas és a B12-vitamin felszívódása. Hiánya emellett okozhat émelygést, ínygyulladást, étvágytalanságot, fejfájást, alvászavart, és depressziót.

A B3-vitamin vízben oldódó vitaminfajta, ezért nem igazán lehet túladagolni, de a 200mg feletti fogyasztása már problémákat okozhat. Ilyenkor bőrpírt, hasmenést, hányingert okozhat. Nagy mennyiségben májkárosító hatású is lehet, májbetegeknek nem ajánlott túlzott fogyasztása.

Niacin megrendeléshez kattintson ide!