B2 Vitamin - Riboflavin Leírása

b2 vitamin, riboflavin 100mg dobozA fény hatására bomló B2-vitamin, vagy másik névén riboflavin, egy vízben oldódó vitaminfajta, melynek szerepe rendkívül sokrétű, főleg az anyagcsere szempontjából jelentős, így részt vesz az aminosavak, és a zsírsavak lebontásában, a szöveti légzésben, valamint a méregtelenítésben.

A riboflavin megőrzi a haj és a köröm egészségét, részt vesz a pajzsmirigy hormontermelésében, valamint segít a vörösvértestek képzésében. Kiütések, bőrgyulladások kezelésére alkalmas, csökkentheti a terhességi görcsöket. Jó hatással van a növekedésre, és a szaporodásra. Jótékonyan hat a fáradt szemre, javíthatja a látást. Sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknek hatékony segítség lehet B2-vitamin fogyasztása, mivel növeli a vasfelszívódást.

A B2-vitamin forrásai lehetnek a tej, és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a tojás, a csirkehús, a sörélesztő, a vese, illetve a belsőségek, és a hüvelyesek.

A B2-vitamin esetében a szakértők életkortól függetlenül 0,14 mg / 1000 KJ bevitelt javasolnak, mivel a szervezet riboflavin igénye szoros kapcsolatban van az elfogyasztott táplálékok mennyiségével. Ez körülbelül azt jelenti, hogy felnőttek esetében napi 1,8-2,4 mg, terápiás céllal pedig (például vérszegénység esetén) 25-100 mg javasolt. Időskorban, mivel a vitamin felszívódása ekkor romlik minimum napi 1,2 mg-ot ajánlanak. A B2-vitamin felszívódását elősegíti a szelén, valamint a többi B vitamin jelenléte a szervezetben. Felszívódását gátolja a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a stresszes életmód.

B2-vitamin hiányában vérszegénység, szaruhártya-elhomályosulás, idegdegeneráció jelei léphetnek fel. Hiányában jellemző a szájnyálkahártya és a nyelv gyulladásos megbetegedése, illetve az orr és a szem bőrének gyulladásos állapota, a szemfehérje pedig eressé válhat. Ilyen esetben előfordulhat még szédülés, zsírossá, és fénytelenné válhat a haj, a köröm megtöredezhet. Hiánya általában több vitamin hiányával együttesen lép fel. Csak táplálkozási eredetű B2-vitamin hiány nem jellemző, mivel az élelmiszerek széles spektruma tartalmazza azt. Hiánya a terhes vagy szoptató nőknél, a hosszabb ideig diétázóknál, illetve fogókúrázóknál, az idősebbeknél, a rendkívül stresszes életet élőknél, vagy a cukorbetegeknél fordul elő leggyakrabban, de a kemoterápiás kezelés is kiválthatja, mivel az ilyenkor használt eljárások csökkentik a B2-vitamin felszívódását.

A B2-vitamin túladagolása, vagyis napi 100 mg feletti mennyiségben történő fogyasztása esetén zsibbadást, viszketést, égő érzést, valamint fényérzékenységet okozhat, de vízoldható vitamin lévén természetes úton nehéz túladagolni. Ettől függetlenül nem ajánlott a napi 10 mg feletti fogyasztása szürke hályoggal szenvedő betegek estén, mivel növelheti a hályog fejlődését. A vizeletet sárgára színezheti.