B1 Vitamin, Tiamin

B1 VitaminA tiamin-ként is ismert, vízben jól oldódó B1-vitamin elsősorban a szénhidrátokat energiává átalakító enzimek szabályos működéséért, valamint a gerincvelő és az agy közötti jelátvitelért felelős. Emellett szükséges a szívizom, és az idegsejtek normális működéséhez, és a zsírok, és alkoholok lebontásához. A B1-vitamin továbbá fontos a gyermekek kiskori egészséges fejlődéséhez, és nélkülözhetetlen a felnőttkori termékenységhez. A tiamin serkenti a memóriát, javítja a koncentrációs képességet, és csökkenti a cukoréhséget is. Antioxidáns, vérképzést segítő, méregtelenítő hatású.

A B1 vitamin fő természetes forrásai a máj, a hántolatlan rizs, az élesztő, a zabliszt, a korpás búza, a hüvelyesek, a sertéshús, az olajos magvak, valamint a zöldségek nagyrésze, mint például a borsó, vagy a narancs.

A B1-vitamin hiánya a piroszőlősav felhalmozódását okozza a szervezetben. Hiányában izomgyengeség, ingerlékenység, memóriazavarok, gyakori fejfájás, depresszió, és fáradékonyság alakulhat ki. Súlyos esetben hiánya beri-beri, (tengerészbetegség) kialakulásához vezethet, amely azonban ritkán fordul elő, fejlett országokban az erőltetett fogyókúra, vagy a finomított szénhidrátok kizárólagos fogyasztása lehet a betegség kialakulásának kiváltó oka. A B1 vitamin hiányának legfőbb okai a stresszes életmód, a kemény fizikai munka, illetve a túlzott mértékű alkoholfogyasztás lehetnek. Mivel vízoldható vitaminfajta, nem igazán lehet túlfogyasztani, de napi 50 mg felett már káros hatásai is lehetnek, mivel ilyenkor a többi B-vitamint üríti a szervezet. A túladagolás jelei lehetnek például az alvászavarok, a szapora pulzus, a viszketés, verejtékezés vagy a fejfájás.

A B1-vitamint a szervezet hamar felhasználja, ezért napi bevitele szükséges. Szükséglete a szénhidrátbevitellel van kapcsolatban. A felnőtteknek az ajánlott napi bevitel 3mg és 9 mg között van, a napi szükséglet pedig 1,2 mg körüli. Gyermekeknek esetében életkortól függően napi 0,3-1,4 mg bevitele elégséges, nőknek a szoptatás ideje alatt minimum napi 1,6 mg bevitele szükséges.

Bár a szervezet tiamin igénye az energiabevitellel van kapcsolatban, a kevesebb szénhidrátot fogyasztó idősebbeknél is napi minimum 1 mg bevitele szükséges, mert idősebb korban rosszabb a vitamin felhasználása. A cukorbetegségben szenvedőknek, a Chron-betegségben, illetve szklerózis multiplexben szenvedőknek nagyabb mennyiségű bevitel szükséges. A B1-vitamin felszívódását a C-vitamin és a többi B-vitamin jelenléte elősegíti, míg a koffeinsav, vagy a tea csersavja gátolja a felszívódását. Ajánlott lehet fogyasztása az epilepsziás betegségben szenvedőknek, a mentális funkciók javítása érdekében. Sportolóknak napi 9-10 mg B1-vitamin fogyasztása is javasolt lehet, mivel csökkenti az edzés utáni fáradságot, és növeli az energiaszintet.