A Vitamin - Retinol

A VitaminAz A-vitamin, vagy másik nevén retinol, egy zsírban oldódó antioxidáns vitaminfajta, amely többek között a szem ideghártyájának (retinának) a szabályos működéséhez elengedhetetlen. Emellett még három, a testben lezajló lényeges folyamathoz szükséges a jelenléte. Elsőként elősegíti a sejtek egészséges újratermelődését, differeciálódását (azokban a sejtekben, amelyek nem megfelelően differenciálódtak, megnő a rákos elváltozás kialakulásának az esélye). Másodszor szükséges a terhesség ideje alatt az embrió normális növekedéséért. Harmadszor pedig segít a hímivarsejtek képzésében. Emellett egészséges és szép bőrt szavatol, és szabadgyökfogóként működik. Az A-vitamin nedvesen tartja továbbá a nyálkahártyák felületét, ezzel erősíti védekezőképességünket, védi a tüdőt, valamint segít a sebgyógyulásban, és az szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében (infarktus).

Az A Vitamin és a betegségek

Az A-vitamin jótékony hatásainak köszönhetően hatékonyan használható az olyan betegségek megelőzésében, és gyógyításában, mint az anémia, a kiskori betegségek, bakteriális- és gombás fertőzések, kanyaró, vagy a daganatos megbetegedések. Elengedhetetlen a normális csontnövekedéshez, valamint az íz- és szagérzékelés működéséhez. Javíthat az AIDS-ben szenvedők állapotán

Az A-vitamint helyes táplálkozással bevihetjük szervezetünkbe. Megtalálható a halmájolajakban, a tojásban, tejben, és a májban, provitaminja, a béta-karotin pedig a sárga- és narancsszínű zöldségekben, gyümölcsökben, mint például a sárgarépa, vagy a sárgabarack. A béta-karotin két A-vitamin molekulára képes bomlani szervezetünkben, de az átalakulása korlátozott mértékű. A testünk képes raktározni az A-vitamint, főként a májban.

Mivel az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, alacsony zsírbevitel esetén a felszívódása romlik, zsírszegény, illetve hússzegény táplálkozás esetén felléphetnek hiánybetegségei, mint például a farkasvakság, vagy gyermekeknél növekedési rendellenességek. Ilyenkor érdemes magasabb béta-karotin bevitellel, vagy étrend-kiegészítőkkel pótolni a bevitelt. Mivel raktározódni képes, és zsírban oldódik, nem feltétlenül szükséges a napi bevitele. Az E-vitamin fokozza a felszívódását, maga az A-vitamin pedig elősegíti a vas beépülését a szervezetbe.

Egy felnőtt ember ajánlott napi bevitele 25000 NE alatt van, idősebb embereknél, valamint májbetegségben szenvedőknél 15000 NE alatt. Terhesség esetén a napi bevitel 10000 és 5000 NE között javasolt. Túlfogyasztása esetén, azaz tartósan napi 50000 NE felett toxikus hatású is lehet, hajhullást, fejlődési rendellenességet, hányást okozhat, vagy akár májkárosodást is okozhat. Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű bevitel növelheti a csontritkulás kialakulásának a lehetőségét is. Az esetleges túlfogyasztás megelőzése érdekében érdemes lehet béta-karotin tartalmú ételekkel is bevinni az A-vitamin szükségletet, mivel az csak korlátozott mértékben képes átalakulni. Az A-vitamin szükségletet az alkoholfogyasztás, valamint a stresszes állapotok növelik.